Torremolinos – kustens mest kända chartermål

Namnet Torre Molinos, väderkvarnarnas torn, kommer från de fjorton väder-kvarnar, som fanns runt byn på 1700-talet och som hölls igång av tre bäckar som flöt ut i havet vid stranden Bajondillo. Med sina 67 492 innevånare är Torremolinos idag den sjunde största staden i Málagaprovinsen och ligger 12 kilometer från Málaga stad samt bara sju kilometer från flygplatsen.
Den 27 september 1988 blev Torremolinos en självständig kommun efter att tidigare varit en stadsdel i staden Málaga. Fler än 100 olika nationaliteter är permanent registrerade i staden och utlänningarna utgör 26 procent av den totala befolkningen. Av dessa kommer 75 procent från EU-länder; den största gruppen kommer från Storbritannien och därefter från Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Skandinavien. Málaga fick 1968 ett eget kongresscenter, Palacio de Congresos, som ligger strax utanför city och är ritad av arkitekten Rafael de La-Hoz. Det är det första av sitt slag i Andalusien och har sedan öppningen drivit en intensiv kongress- och utställningsverksamhet året runt.

Turistparadiset Torremolinos 1960-talets Puerto Banús

De första turistanläggningarna i Torremolinos grundades redan på 1920-talet och stadens golfbana invigdes 1928. Hotel Castillo del Inglés öppnade sina portar 1930 och Parador de Montemar 1933.
På grund av det spanska inbördeskriget och andra världskriget var det inte förrän på 50-talet som Torremolinos blev en berömd turistort och till och med ett av de mest besökta semestermålen i Europa. Då anlände kändisar som Grace Kelly, Ava Gardner, Marlon Brando, Orson Welles och Frank Sinatra och Costa del Sol började få internationell berömmelse.
År 1959 öppnades Hotel Pez Espada, som blev kustens första lyxhotell. 1962 kom Toni bar, den första gaybaren i Spanien, som följdes av flera gaybarer och förvandlade Torremolinos till en av världens mest populära resmål inom gayturismen. Under de följande åren invigdes massor av nya hotell, restauranger, barer och nattklubbar.
Staden kom alltmer att profilera sig som ett av de mest populära turistmålen utmed hela Medelhavskusten och blev definitivt nummer ett på Costa del Sol. Torremolinos är en av Spaniens äldsta och mest välbesökta turistorter. Med mer än 80 hotell och totalt mer än 20 000 sängplatser är detta den fjärde största kommunen räknat i antal hotellbäddar och den i särklass största i Andalusien. Hotellen i Torremolinos kan årligen ta emot drygt 250 000 besökare och det finns ett enormt utbud av barer, restauranger och klubbar som tillsammans skapar ett hek- tiskt nattliv. Mitt i staden ligger gågatan Calle de San Miguel som är huvudgatan för mängder av barer, restauranger och affärer. Engelsmän och irländare utgör den största gruppen turister.

Stadens gamla historia

Efter den kristna erövringen av kungariket Granada blev Torremolinos utsatt för piratangrepp ända in på 1700-talet. Detta stoppade dramatiskt upp den demogra-fiska utvecklingen av staden. Under 1700-talet ersattes de arabiska piraterna med engelska angripare och under det spanska tronföljdskriget åren 1701–1714 an-greps Torremolinos av den engelsk-holländska flottan, ledd av amiral George Rooke. Staden plundrades, man brände hus och fabriker och branden förstörde nästan hela Torremolinos. Återhämtningen blev långvarig. Enligt folkräkningen fanns det endast 106 bofasta personer i Torremolinos år 1760. Men sedan dess har det hänt saker! 1842 bestod befolkningen av 785 personer men hade ökat dramatiskt till 27 543 år 1991, för att i dag vara uppe i nästan 70 000 innevånare.

Underbara stränder

En av huvudattraktionerna i Torremolinos är underbart vackra stränderna som sträcker sig sju kilometer. De största är Los Álamos, Playamar, El Bajondillo, La Carihuela, Montemar och El Saltillo och mest populära är El Bajondillo, som ligger i centrum, samt La Carihuela i den västra delen av Torremolinos. 

Den första har en mer än en kilometer lång och 40 meter bred strand och La Carihuela, med ungefär samma bredd, är cirka två kilometer lång. Denna strand ligger i det gamla fiskeläget i staden med samma namn och har en underbar strandpromenad där ett överflöd av restauranger och barer serverar bland annat den lokala specialiteten, stekt fisk.