Fuengirola – favoriten bland skandinaver

Fuengirola ligger mellan Málaga och Marbella och har 77 397 innevånare, vilket är hälften av Marbella och något färre än Mijas. Detta gör Fuengirola till den tredje största kommunen utanför provinshuvudstaden Málaga.
1841 separerade Fuengirola från Mijas och blev en fristående kommun. Avståndet till Marbella är 30 kilometer, till flygplatsen i Málaga 25 kilometer och till Málaga centrum 31 kilometer.
Staden gränsar i öster till Benalmádena och i norr och väster till Mijas. Rakt söderut ligger Medelhavet. Kommundelen Las Lagunas i Mijas är helt hopbyggd med Fuengirola.
Precis som många andra städer utmed Costa del Sol hade Fuengirola en gång i tiden fiske och jordbruk som viktigaste inkomstkällor. Staden har dock lyckats bevara mycket av sin ursprungliga småstadsatmosfär. Det var på 1960-talet som nordeuropéerna upptäckte hur fint det var att leva och bo i Fuengirola. I början av 1960-talet hade man en befolkning på cirka 8 500 personer som redan på 80-talet hade ökat till drygt 30 000. Under högsäsongen i juli och augusti ökar den ytterligare enormt och man räknar med att fler än 250 000 turister kommer till Fuengirola under sommarmånaderna.

Minsta kommunen på Costa del Sol till ytan

Fuengirola är en till ytan liten kommun. Trots att det nästan bor 80 000 människor i staden så sträcker den sig endast över tio kvadratkilometer. Det innebär att antalet bostäder som finns tillgängliga är färre än i de flesta andra städer, vilket i sin tur betyder att priserna på bostäder i Fuengirola kan vara högre per kvadratmeter.

Fuengirolas äldre historia

Fuengirolas historia går tillbaka till de gamla fenicierna, som anlände cirka 1600 före Kristus. Man grundade en stor handelsstation här som var i funktion länge. Därefter kom romarna, som kallade platsen för Suel. Det var också romarna, som på 1100-talet byggde ett fort på den plats där borgen Sohail ligger idag, och de byggde även badanläggningar i Torreblanca. Romarna var kvar på Costa del Sol och Fuengirola till 700-talet, när morerna tog herravälde över Spanien. 

Araberna styrde i staden från mitten av 700-talet och ändrade stadens namn till Sujayl, ett namn som stannade kvar till år 1487, då de katolska arméerna återerövrade trakten och gav staden ett nytt namn, FontJirola, efter en fontän som forsade ut från borgens fot. Fuengirolas mest kända monument är just denna borg Sohail, som ligger strategiskt placerad på en höjd med kontroll över infarten från väster.

Favoriten för många nordbor

Cirka 25 procent av Fuengirolas invånare kommer från andra länder och det nordiska inslaget är här större än på alla andra platser utmed Costa del Sol. Det bor uppskattningsvis drygt 10 000 nordbor i Fuengirola, varav cirka 3 000 är svenskar. Här finns bland annat den Svenska kyrkan, den svenska skolan och alla klubbar och föreningar för skandinaver. För skandinaver är Fuengirola det mest populära området på Costa del Sol, här finns över 250 olika skandinaviska verksamheter, från rådgivning och olika varor till barer och restauranger. Om man inbegriper norska, danska och finska företag så representerar de nästan alla typer av företag.