Costa del Sol – En världsberömd andalusisk kuststräcka

Costa del Sol brukar den del av Andalusiens kustremsa kallas som sträcker sig från Nerja i öster till Manilva i väster. Denna region har alltid varit en betydelsefull förbindelselänk.

Fenicier och greker grundade en gång ett fiske- och handelscentrum som senare förstärktes av romare och bysantiner. Berber, italiker och judar bosatte sig vid kusten, men de moriska piraterna gjorde kusten farlig.

I slutet av 1800-talet återvann regionen sin kosmopolitiska karaktär då engelsmän, tyskar och fransmän bidrog till att handeln kom igång med vin, russin och malm. I dag är turistindustrin den stora inkomstkällan för den inhemska befolkningen. Under sommarmånaderna invaderar turisterna kusten och under vinterhalvåret utökas befolkningen med tiotusentals fastighetsägare från olika delar av världen, där den största gruppen består av engelsmän. Uppskattningsvis bor cirka 30 000 svenskar mer eller mindre stadigt i området under vintern. Strömmen av alla vintertrötta golfspelare har naturligtvis bidragit till denna utveckling med det fantastiska utbudet av över 50 golfbanor.

Bosätter du dig på Costa del Sol så har du sällskap av det mest kända svenska varumärket i världen, Ikea, som kom till området för tio år sedan. Tisdagen den 30 oktober 2007 slog varuhuset upp sina portar vid Plaza Mayor strax utanför Málaga med ett strategiskt läge alldeles intill avfarten till flygplasten. 28,7 miljoner besökare har Ikeavaruhuset i Málaga haft sedan invigningen. Varuhusets restaurang, som haft 13,2 miljoner besökare, har under dessa tio år serverat 14 ton köttbullar och 1,8 miljoner svenska korvar.

Andalusien – lite arabiskt och mycket spanskt

Costa del Sol ligger i Andalusien, som är en av Spaniens 17 autonoma regioner. Andalusien är den näst största regionen till ytan i hela Spanien efter Kastilien och León men har den största folkmängden av alla autonoma regioner. Det bor 8 440 300 personer i Andalusien och regionen täcker 17,2 procent av Spaniens yta. Det finns åtta provinser i regionen: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga samt Sevilla, som också är regionshuvudstad.

Namnet Andalusien – var kommer det ifrån? En av flera teorier är att det härstammar från det arabiska namnet Al Andalus, som refererar till de delar av Iberiska halvön, som en gång var under muslimsk överhöghet. En annan teori är att namnet härstammar från vandalerna, som styrde över stora delar av södra Spanien under folkvandringstiden och som gav trakten namnet Vandalusien. Någonstans senare på vägen genom historien försvann V:et och vi fick vårt nuvarande Andalusien.

Om inte ovanstående förklaring om Andalusiens namn är rätt så vill jag ge en annan variant: Helgonet Lucia, från 200-talet och Syrakusa, vandrade runt på jorden och letade efter paradiset. Då hon kom in och såg dalgången vid Guadalquivir på Costa del Sol, kände hon det var så vackert, att hon tyckte sig höra Herrens röst säga åt henne: “Anda Lucia” (Stig på, Lucia).

Så upptäcktes Costa del Sol

Det var i början på 1960-talet som svenskarna för första gången på riktigt upptäckte Costa del Sol, eller Solkusten som den också kallas i folkmun. Redan under 1950-talet hade det arrangerats bussresor från Skandinavien, men först när charterresorna började komma till Torremolinos blev intresset för att turista på Costa del Sol stort hos svenskarna. Torremolinos blev snabbt ett centrum för de svenska turisterna och förblev så under många år. På den tiden var Benalmádena Costa, Mijas, Fuengirola, Marbella och Estepona bara mindre byar som mest livnärda sig på fiske och jordbruk.

Det andra stora turistmålet på kusten blev Marbella. När Madridarkitekten José Banús byggde småbåtshamnen Puerto Banús, utvecklades ett lyxprojekt, som omedelbart attraherade turister från hela Nordeuropa. Han byggde kasino, tjurfäktningsarena och många bostäder runt Puerto Banús och så hade kusten fått ytterligare ett inneställe för turismen.

Steg nummer tre blev byggandet av golfbanor på Costa del Sol. Eftersom Sverige alltid har haft många golfspelare, så blev en resa till södra Spanien under vintern för att spela golf en favoritsemester. Under åren efter 1960-talet har orterna mellan Torremolinos och Marbella utvecklats till turiststäder av högsta klass. Vi talar då om Benalmádena Costa, Mijas Costa och Fuengirola. Följ med på en vandring bland städerna på Costa del Sol till de mest kända och populära orterna utmed kusten där de flesta svenskar och skandinaver har förverkligat ”drömmen om Spanien”.