Estepona – en av de vackraste städerna

Estepona är den sista staden på den västra delen av Costa del Sol. Med bergskedjan Sierra Bermeja i norr och Medelhavet i söder har Estepona utvecklats till en mycket populär ort för både turister och fastighetsköpare från hela världen.
Ett gammalt fiskesamhälle som med en klok kommunledning har vuxit men samtidigt bevarat sin ursprungliga charm som genuin andalusisk stad. Kommunen har en 23 kilometer lång kustremsa, som sträcker sig från San Pedro i öster till Manilva i väster. Staden har 66 566 innevånare och är en av de till ytan största kommunerna på hela kusten. 137 kvadratkilometer gör Estepona till en nästan lika stor stad som Mijas, som har 148 kvadratkilometer. Från Estepona har du möjlighet att använda två olika flygplatser. Det är 80 kilometer till Málagas flygplats och 45 kilometer till den i Gibraltar. Från Gibraltar kan du dock inte flyga direkt till Sverige utan måste resa via England.

Kort historik

När fenicierna regerade under tiden före den romerska och arabiska tidsåldern blev Estepona ett naturligt stopp för fartyg som färdades med last från Cádiz till Málaga. Staden kallades då för Estapa. Under det arabiska väldet användes tre olika namn för Estepona: Alextebbuna, Asttebbuna och Istebbuna. Under 1700-talet hade staden drygt 600 invånare och fick sina slutliga stadsrättigheter den 21 april 1729 av den spanska kungen Felipe V. Under 1920-talet hade Estepona cirka 9 000 innevånare, varav de flesta var bönder och fiskare.

Gamla stan i Estepona förnyas

För ett antal år sedan rustades den gamla delen av Estepona upp på ett mycket försiktigt och elegant sätt. Med sina nymålade fasader och mysiga smågator har utvecklats till en av de städer utmed Costa del Sol, som har bevarat mycket av sin andalusiska karaktär och charm. Trots sin popularitet är det fortfarande en spansk stad där den spanska befolkningen dominerar. Estepona har också en fantastisk strandpromenad, som löper längs staden och en mycket fin hamn. Det finns ett stort utbud av restauranger och barer som serverar färsk fisk och skaldjur. I hamnområdet hålls den berömda marknaden varje söndag.

Estepona drar till sig internationell uppmärksamhet

I början av 1990-talet när Walt Disney Company började planera för att skapa sitt europeiska Disney World valde man Estepona som den ursprungliga platsen. Tyvärr ändrades detta senare till Paris, där man skapade sitt Euro Disney. När presidentfrun Michelle Obama skulle resa till Spanien under 2010 så valde hon att bo på Spaniens första 6-stjärniga hotell, Villa Padierna i Estepona.

Golfbanor i Estepona

Det finns tio golfbanor i Estepona kommun av totalt drygt 70 på hela Costa del Sol. Dessa är Valle Romano Golf & Resort, El Paraiso Golf Club, Atalaya Golf & Country Club gamla banan, Atalaya Golf & Country Club nya banan, Estepona Golf, La Duquesa Golf & Country Club, Dona Julia Golf Club, Casares Costa Golf, Club del Golf El Cotro och La Resina Golf & Country Club.

Safariparken Selwo

Strax utanför Estepona centrum ligger Selwo, en safaripark som besöks av mer än fyra miljoner personer varje år. I parken finns över 2 000 djur från hela världen, som lever under halvvilda förhållanden. Där kan du se tigrar, lejon och elefanter och rida på en kamel. Du sitter tryggt i stora, terränggående lastbilar när du körs runt i parken.

New Golden Mile

New Golden Mile är sträckan mellan San Pedro i Marbella och östra delen av Estepona. New Golden Mile har utvecklats under de senaste decennierna till ett av de mest eftertraktade områdena att köpa egendom på Costa del Sol. Utmed strandområdet i New Golden Mile finns flera intressanta bostadsområden, som Cabo Bermejo, Torre Bermeja och Hacienda del Sol, som alla blivit mycket populära bland nordeuropeiska köpare. På kustvägens sluttning hittar vi andra väletablerade områden, bland annat Atalaya, Bel-Air, Benavista, Benamara, El Paraiso och byn La Cancelada.