Nerja – solkustens hemliga pärla

Det är lätt att tycka om Nerja. Tusentals skandinaver har genom åren förälskat sig i den charmiga kuststaden, som ligger 60 kilometer öster om Málagas flygplats, i området Axarquía och med bergskedjan Sierra de Almijara i bakgrunden.
Fenicier och greker grundade en gång ett fiske- och handelscentrum som senare förstärktes av romare och bysantiner. Berber, italiker och judar bosatte sig vid kusten, men de moriska piraterna gjorde kusten farlig.
Namnet Nerja kommer från moriskans ”narixa” som betyder ”rik på vatten” eller ”riklig källa”. Staden har drygt 22 500 innevånare och har genom åren blivit en av de mest populära turistdestinationerna utmed Costa del Sol. En av anledningarna är att Nerja har bibehållit sin ursprungliga spanska charm med vitkalkade hus, små, trånga gator och ett stort utbud av barer och restauranger av god kvalité. Ett annat skäl är att Nerja ligger på den mer orörda sidan öster om Málaga som har kvar känslan av andalusisk fiskeby.
Staden är ganska ung, om man jämför med andra städer utmed Costa del Sol. Det var på 900-talet som morerna bosatte sig här och staden blev centrum för silkes- och sockerindustrin i området. Senare blev den en kombination av fiske- och jordbrukssamhälle och växte ordentligt i samband med att turisterna började komma på 1970-talet. Nerja har fortfarande kvar mycket av sin småstadsatmosfär och utlänningarna spelar en betydande roll i stadens näringsliv, speciellt engelsmännen.

Nerja är byggd omkring resterna av en gammal borg, känd som Balcón de Europa (Europabalkongen), som är en klippa som sticker ut i havet mitt i staden och som för länge sedan var en viktig försvarsutpost mot sjörövare. ”Balkongen” fick sitt namn av kung Alfonso XII när han besökte Nerja 1885. I dag är balkongen en turistattraktion i sig själv och stadens främsta samlingsplats. Österut mot Almuñécar på Costa Tropical har det skapats ett mikroklimat med ett av Costa del Sols mest behagliga klimat, vilket gör att Nerja kan erbjuda lokalt odlade exotiska frukter som mango, avokado, papaya och chirimoya. Till skidåkningen i Sierra Nevada på 3 400 meters höjd är det bara 1,5 timmes bilresa från staden.

Stranden Burriana och Ayos berömda paella

Den mest populära och kända stranden i Nerja är utan tvekan Burrianastranden. Den är cirka 800 meter lång och 40 meter bred och trots att vägen dit inte är den enklaste, så fortsätter den att vara en av de mest besökta stränderna. Vid Burrianastranden ligger också stadens mest kända paellarestaurang. Här kan man på söndagarna under sommarhalvåret få smaka den berömda paellan, som görs av ägaren señor Ajo (tidigare gift med en svenska) på hans restaurang med samma namn, i pannor som mäter över en meter i diameter. Det är ett rent skådespel att se på hur han tillagar den över öppen eld, precis som han har gjort varje söndag i 50 år.

Grottorna i Nerja

En liten bit utanför Nerja finns också en av de mest berömda turistattraktionerna på Costa del Sol vilken även räknas som en av Spaniens mest välbesökta sevärdheter med en halv miljon besökare årligen. Det handlar om de världsberömda droppstensgrottorna i Nerja, kallade Förhistoriens katedral. Här har man gjort viktiga fynd från yngre stenåldern (ca 3000 – 1800 f.Kr.). Grottorna, som är klassade som nationalmonument, upptäcktes av en ren slump den 12 januari 1959 av fem ungdomar som lekte i området. Inne i dem ges konserter och balettuppvisningar under sommarfestivalen. I en del av grottorna (är det arkeologiska museet beläget. Pojkarna hittade ingången till grottorna, som i dag innehåller magnifika underjordiska kalkstensformationer i fyra salar, som är öppna för allmänheten. Katastrofsalen (Sala de Cataclismo) är den mest spektakulära med en jättelik droppsten, 49 meter hög och 18 meter bred. I Vattenfallssalen (Sala de Cascada) ordnas ofta konserter, framför allt under sommarmånaderna. Grottorna är cirka fem kilometer långa och rymmer bland annat världens högsta kolonn, som har plats i Guiness Rekordbok, och världens äldsta grottmålning från neandertalarna. I juli 1960 öppnade de för allmänheten men än i dag är bara en fjärdedel av grottorna tillgängliga för besökare, drygt 9 000 kvadratmeter av totalt mer än 35 000 kvadratmeter.

Den vita byn Frigiliana

Bara sex kilometer upp i bergen från Nerjas stadskärna ligger den vitmålade byn Frigiliana, en liten andalusisk by med trappor och smala vindlande gränder. Byn är i två delar och i dalen ligger byns marknad. Konstnärer och författare hittade hit för länge sedan och därför kallas byn Costa del Sols konstgalleri. Frigiliana har också vid två tillfällen fått utmärkelser som Andalusiens vackraste by. Men trots att Frigiliana är en turistattraktion har den bibehållit sin charm med åsnor som klapprar fram på de smala gatorna.