Mijas – den vita staden

Mijas är en av de många ”vita byarna” utmed Costa del Sol och kanske den allra mest berömda. En liten stad som i gamla tider huvudsakligen försörjde sig på jordbruk och fiske fram till turistexplosionen på 1970-talet. Sedan dess har turism och byggnation av fritidshus för spanjorer och utlänningar varit motorerna i den lokala ekonomin.
Alla hus i staden måste ha vita fasader och det ser nästan ut som om de målas om varje år. Små, trånga gator i samklang med de vitkalkade husen har bidragit till att göra Mijas Pueblo till en mycket populär plats att både turista i och bosätta sig i.
Med sina 79 483 innevånare är Mijas den tredje största kommunen på Costa del Sol efter Málaga med 570 000 och Marbella med 140 000. Mijas är också en av de till ytan största kommunerna i Spanien och, vid sidan om Málaga, den största på Costa del Sol. Den är 148,8 kvadratkilometer stor, vilket kan jämföras med Fuengirolas 10,2 kvadratkilometer. Befolkningstätheten i de båda städerna skiljer sig också mycket åt. I Mijas bor 550 personer per kvadratkilometer, i Fuengirola 7 000. Vilken skillnad i två städer med nästan samma innevånarantal! En annan intressant siffra är att av den totala folkmängden i Mijas är hela 41,7 procent utlänningar, vilket gör den till av de mest utlänningstäta kommunerna i hela Spanien och betydligt större än alla andra kommuner utmed Costa del Sol. Befolkningen har också ökat explosionsartat sedan turist-boomen började på 1970-talet, då Mijas hade 9 300 innevånare att jämföra med dagens nästan 80 000.

Mijas gamla historia

Mijas har en gammal historia som började långt före Kristus. Staden grundades i förhistorisk tid av fenicierna, som sedan följdes av romarna. Den blev ett handelscentrum med ett bra läge vid den viktiga romerska vägen mellan Cádiz och Málaga. Efter det romerska herraväldets slut kom visgoterna år 714 och härskade i Mijas tills morerna tog över kontrollen. Det var romarna som gav staden namnet Tamisa, som sedan förkortades av araberna till Mixa och slutligen ändrades till Mijas, det nuvarande namnet på denna vackra, vitkalkade stad. Under flera århundraden var den arabisk fram till 1492 då de spanska kungarna Ferdinand och Isabel återtog Spanien efter arabernas långa tid vid makten.

Mijas nya historia

Under 1800-talet var Mijas försörjning huvudsakligen baserad på jordbruk och fiske. Fuengirola var i gamla tider också en del av Mijas men blev en självständig stad 1841, när Mijas avstod drygt tio kvadratkilometer till Fuengirola. Vid denna tid fanns ingen väg mellan städerna och det dröjde ända till 1873 innan den byggdes. Fram till 1950-talet var Mijas en relativt okänd stad för de flesta, med mycket enkla bostäder och gårdar ute på landet. Först 1953 kom den första telefonlinjen till Mijas. Därefter gick utvecklingen ganska snabbt, tack vare Costa del Sols kraftigt ökande popularitet som turistmål. Det första hotellet byggdes och det var i Las Lagunas och i La Cala som man startade byggnationen av semesterbostäder, vilken har fortsatt i oförminskad takt genom åren fram till våra dagar.

Vad ingår i kommunen Mijas?

Mijas kommun består av två olika delar: Mijas Pueblo och Mijas Costa. Mijas Pueblo är själva staden som ligger 450 meter över havet uppe på kanten av bergskedjan Sierra Mijas högsta topp Pico de Mijas (1 150 meter över havet) och sträcker sig ner utmed sluttningen mot Fuengirola. Här uppe, på ett avstånd av åtta kilometer till Fuengirola och kusten, sitter också kommunledningen.

Mijas Pueblo med cirka 5 000 innevånare

Mijas Pueblo är en typisk andalusisk stad med sina vitkalkade hus och smala kullerstensgator. Boskap, jordbruk och olivodlingar var de viktigaste näringarna innan turismen tog över på 1970-talet. Den är en av de mest besökta städerna på Costa del Sol, som varje år drar tusentals turister som njuter av den charmiga staden. Den så kallade burrotaxin är en åsnetaxi, en speciell attraktion sedan 1960-talet där besökaren för några euro kan få en åktur genom staden i åsnedragna vagnar. Det började med att en del turister önskade sig en liten ridtur, när jordbruksarbetarna kom hem från arbetet med sina åsnor, och så föddes en ny affärsverksamhet i Mijas Pueblo. 

Varje år i september hålls en feria och sedan över 20 år arrangeras internationella dagar i Mijas Pueblo, under vilka olika länder visar upp sin kultur och sina traditioner. Ett mycket populärt turistmål i staden är den lilla tjurfäktningsarenan, som är en av de få ovala, och inte runda, arenorna i Spanien. Ett annat populärt utflyktsmål är det lilla kapellet mitt i byn där många utlänningar gifter sig.

Mijas Costa

Praktiskt taget allt som ligger utanför närområdet till Mijas Pueblo går under namnet Mijas Costa. Det är också den del av Mijas som sträcker sig utmed den 12 kilometer långa kuststräckan mellan Fuengirola och Calahonda. Mijas Costa har tre olika kärnområden: Las Lagunas, La Cala de Mijas och Calahonda.