Málaga – kulturhuvudstaden i Andalusien

Málaga är huvudstad i Málagaprovinsen och en kommun i den autonoma regionen Andalusien. Folkmängden var 569 130 personer under 2015, vilket gör Málaga till den näst största staden i Andalusien efter Sevilla och den sjätte största i hela Spanien.
I Málaga kommun, som är 7 308 kvadratkilometer stor, bor totalt 1 641 098 personer. Málaga är Europas sydligaste storstad med cirka 100 kilometer till Gibraltar och 130 kilometer till Afrikas kust. Det är en historiskt och kulturellt rik provinshuvudstad, som länge har levt i skuggan av de ikoniska andalusiska städerna Granada, Córdoba och Sevilla.
På senare år har staden snabbt vuxit fram som provinsens kulturstad och har ibland även jämförts med Madrid som konststad. Floden Guadalmedina delar staden i två delar. Det nya Málaga ligger på den högra sidan medan stadens historiska centrum – den gamla staden – finns på den vänstra.
Alla besökare till Costa del Sol landar på Málaga flygplats, men alltför många missar att besöka dess ”vinstänkta redder”, som Taube skrev om. Den turist som stiger in i de spännande små kvarteren med gågator – bakom det stora varuhuset El Corte Inglés – ångrar sig sällan. Här kan man iaktta hur spanjorerna lever i sin vardag utan att vara alltför skadade av den utländska turismen. Málaga har mycket att bjuda på för alla. Det smakfullt restaurerade och levande historiska centrumet, där det inom ett kvarter ligger en rad mäktiga byggnader, är en glädje att besöka.

Slottet Alcazaba

Det arabiska slottet Alcazaba från 1300-talet är en av de största arabiska fäst-ningarna i Andalusien och hade en gång i tiden drygt 100 torn och ett antal moskéer. Morerna byggde Alcazaba ovanpå ruinerna av en gammal romersk stad på berget Gibralfaro. Flera muslimska sultaner och efterföljande härskare hade palatset som bostad. Denna byggnad är i dag platsen för det arkeologiska museet, som innehåller värdefulla arv från den feniciska och romerska tiden, som den nyrestaurerade romerska teatern från kejsaren Augustus tid.

Málagas katedral

La Manquita från 1500-talet, på svenska även kallad ”den enarmade damen”, är en läckert dekorerad barock- och renässansbyggnad, som har charmat alla i över 200 år. Anledningen till namnet är att katedralen från början skulle ha två torn men det blev bara ett. Tornet bygges 1870 och har en imponerande höjd på 84 meter. När det andra tornet skulle byggas fanns det inga pengar kvar och det slutade med att katedralen endast fick sitt enda magnifika torn.

Slottet Gibralfaro

Detta är kanske Málagas mest berömda sevärdhet. Ett bevis på detta är att slottet är avbildat på stadens och provinsens flagga och sigill. Slottet är från 900-talet med ett antal tillbyggnader från 1300-talet. Det ligger strax ovanför Alcazaba. Namnet Gibralfaro är sammansatt av det arabiska yabal (kulle) och det grekiska faruh (fyrtorn). Av det kan man dra slutsatsen att berget användes endast som en utkikspunkt innan det år 929 byggdes ett slott och en moské på platsen. Från Gibralfaro har du en spektakulär utsikt över Málaga stad och Alborásjön ända till Marocko vid Afrikas kust.

Málagas gamla historia

Málagas historia sträcker sig över cirka 2 700 år och är en av de äldsta städerna i världen. Fenicierna från Tyros grundade staden omkring 770 före Kristus och gav den det latinska namnet Malaka. Från 800-talet, under det arabiska styret i Spanien, blev Málaga ett viktigt handelscentrum. Under denna tid var stadens arabiska namn Mālaqah. Från 1025 var den huvudstad i den autonoma Taifa Málaga fram till erövringen av emiratet Granada år 1239. Málaga är en av de spanska städer där det muslimska styret bestod längst. Medan de flesta andra delar av landet redan hade vunnits tillbaka blev morerna fortfarande kvar i det ockuperade Málaga. De muslimska innevånarna motstod angrepp och artilleribombardemang innan hungern till slut tvingade dem att kapitulera. Málaga blev återerövrad av de kristna styrkorna den 18 augusti 1487.

Málaga som turiststad

Málaga stad avslutade året 2016 med sitt bästa resultat någonsin för turismen. Under 2016 valde fler än 1,1 miljoner turister att semestra och bo på hotell i staden. Detta är en ökning med 6,5 procent från 2015 och man hoppas att det ska bli ännu högre siffror i år. Borgmästaren i Málaga, Francisco de la Torre, spekulerade i början av året om en ökning med över 5 procent, vilket skulle innebära att man når över 1,3 miljoner turister under 2017. Málagas flygplats ligger åtta kilometer väster om stadens centrum och är den fjärde mest trafikerade i Spanien efter Madrid, Barcelona och Mallorca. Under 2016 passerade 14,4 miljoner passagerare genom gaterna. Från Málagas internationella flygplats kan man resa till över 60 länder i världen. Om man vill besöka huvudstaden Madrid utan att flyga så finns en utomordentlig tågförbindelse mellan städerna. Järnvägsstationen María Zambrano ansluter staden till Atocha i Madrid med tåget Talgo 200 samt höghastighetståget AVE. Det senare invigdes den 23 december 2007 och reducerar restiden till Madrid till två och en halv timme.

Den nya kulturstaden

Under de senaste drygt tio åren har Málaga investerat nästan en miljard kronor i nya museer och allmän kulturell upprustning. Förutom det mest kända, Museo Picasso, har tre kända konstmuseer öppnat filialer i Málaga. Det första är Museo Carmen Thyssen som är en filial till Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid. Det andra är Centre Pompidou i Paris som öppnat sin filial i hamnområdet Muelle Uno. Det tredje är slutligen Museo Ruso, som är en filial till det statliga ryska museet i Sankt Petersburg. Det är deras första filial i utlandet och Málaga stad har nu tecknat ett tioårigt avtal med det kända ryska konstgalleriet. Det ryska museet ligger i den gamla tobaksfabriken Tabacalera. Vidare finns flera andra intressanta nya museer i staden, exempelvis det moderna konstmuseet Málaga Centro de Arte Contemporáneo (CAC) , som öppnade under 2003 samt det nybyggda kulturhuset La Térmica på 13 000 kvadratmeter. El Museo de Las Bellas Artes i El Palacio de La Aduana har öppnat igen efter flera års genomgripande renoveringar och heter numera El Museo de Málaga. Det är en sammanslagning av tidigare Museo de Bellas Artes de Málaga och det arkeologiska museet El Museo Arqueológico Provincial de Málaga.

Picassomuseet

Den 25 oktober 1881 föddes den internationellt mest kända Málagabon, Pablo Picasso. Han flyttade i unga år till Barcelona och som 19-åring slog han sig för gott ner i Frankrike. Hans besök i staden blev få, men anknytningen fanns där hela tiden. 1953 uttryckte Picasso en stark önskan om att hans livsverk skulle visas upp i hans födelsestad. 1973 dog han, men det var först 2003 som hans önskan kunde uppfyllas och museet invigdes. I dag finns över 300 verk samlade av den världsberömde Málagasonen i form av målningar och skulpturer. Museet är beläget i det fantastiska 1500-tals palatset Palacio de Buenavista, mitt i gamla stan i Málaga. De flesta av verken har donerats eller lånats ut av konstnärens arvingar, bland andra av Picassos svägerska. Det tog lång tid innan Málaga skulle få sin andra världsstjärna, som föddes som Juan Antonio Dominguez. Han flyttade så småningom till Madrid och därefter till USA. Den berömda Málagasonen bytte sedan namn och heter numera Antonio Banderas – en av de stora stjärnorna i Hollywood.