La Cala de Mijas – den lilla pärlan

La Cala de Mijas, Mijasbukten på svenska, har under åren utvecklats till en av mest omtyckta och populära platserna för svenskar som vill köpa ”ett andra hem i solen”. La Cala är en trevlig liten ort med drygt 20 000 innevånare mellan Fuengirola och Calahonda. Det är sju kilometer till Fuengirola och sex till Calahonda och det går tre bussar i timmen.
Centrum av La Cala löper parallellt med den breda vita sandstranden, som dessutom har EU:s blå flagga för bra badvatten och välskött strand. Stranden är kantad med underbara restauranger, barer och kaféer. Under 2015 byggde man en strandpromenad i form av ett gångdäck som förbinder La Cala med Calahonda och i framtiden ska detta gångdäck byggas ut ända till Fuengirola respektive Marbella.

La Calas historia

La Cala de Mijas var från början, och fram till den spanska turistboomen på 1970-talet, en jordbruks- och fiskeby med typiska vitkalkade bostadshus. Det tidigare namnet La Cala del Moral (Björnbärsbukten) ändrades på 1970-talet till La Cala de Mijas för att undvika förväxling med La Cala del Moral i Rincón de la Victoria öster om Málaga. Från att, under turismens första år på 1960-talet, presenteras i turistbroschyrer som en by med 25 fiskarstugor, några få barer, en slaktare, en livsmedelsbutik, ett litet kapell, en skola och en utomhusbiograf så har La Cala de Mijas i dag vuxit till att bli ett pulserade paradis för solhungriga nordeuropéer och framför allt skandinaver. En av kvarlevorna från gamla tider är utsiktstornet, nära stranden i centrum. som hade stor militär betydelse på 700–800-talet och framåt. Historiskt sett var La Cala med sitt torn en försvarsfunktion, när fientliga fartyg närmade sig och de fientliga berberna ofta attackerade Fuengirola och Benalmádena.

Vad kan La Cala erbjuda?

I La Cala finns i stort sett all service som du kan tänka dig att behöva. Du får ett brett utbud av olika tjänster såsom banker, läkare, tandläkare, advokater, mat-affärer, barer och restauranger. Det finns också en mängd kommunala tjänster som bibliotek, skolor, vårdcentraler samt ett kulturhus. Stora livsmedelskedjor som Mercadona och Supersol finns representerade i staden, som också har sin egen marknad på onsdagar och lördagar på den stora marknadsplatsen.
Det finns ett stort utbud av högklassiga restaranger, från den enklaste med en god dagens rätt till dyrare, som inkluderar kinesiska, thailändska, franska, italienska, indiska och naturligtvis spanska restauranger med hög kvalitet på både mat och service. De centrala delarna av La Cala är mycket charmiga med sina små, trånga gator med blomsterarrangemang utanför varje port. Det finns en golfbana, La Noria Golf, bara några hundra meter från staden. Några kilometer upp i bergen ligger Spaniens största golfanläggning, La Cala Golf & Country Club, med tre 18-hålsbanor, en 9-håls korthålsbana samt David Leadbetters Golf Academy. Dessutom finns ett femstjärnigt hotell och en egen fotbollsplan som får besök av många internationella topplag som är på träningsläger. När den nya tågsträckan blir klar från Fuengirola till Marbella, kommer en av stationerna att ligga i La Cala på den norra sidan av A7.