Resa med hund och katt till Spanien

Jag älskar djur och framför allt hundar. För drygt 14 år sedan köpte jag två labradorvalpar i Södertälje och tog dom till Spanien. Det gick smidigt och jag vill nu berätta för andra hundägare vad som krävs och vilka regler som gäller.
För ganska länge sedan var införsel av hund och katt till Spanien en ganska invecklad process, som gjorde att många avstod och lämnade den fyrbenta familjemedlemmen hemma i Sverige hos vänner eller familj. Numera är reglerna enkla och alla som vill ta med sig sitt husdjur kan lätt göra det utan problem, både till och från Spanien. Alla hundar och katter som reser mellan Sverige och Spanien ska vara identitetsmärkta med mikrochip. Observera att ISO-chip ska användas så att du slipper att ta med egen scanner.

Giltig vaccination mot rabies

Hundar i Spanien måste vara vaccinerade mot rabies, däremot är det inte obligatoriskt för katter. Vaccineringen måste förnyas varje år. En bra och omdömesgill hundägare ser också till att vaccinera sin valp så snart den har blivit åtta veckor. Efter tolv veckor får hunden den andra vaccineringen. Det är ett viktigt grundvaccin mot alla de vanligast förekommande sjukdomarna. Din veterinär vet vad som gäller. Ytterligare en god anledning till att alltid ha hunden vaccinerad är att man kanske en dag hastigt måste lämna Spanien för att göra en resa till Sverige. Då är det ett absolut krav att dessa vaccineringar är gjorda för att få föra in hunden i Sverige.

Grundvaccinationen

Den första vaccinationen, som bygger upp skyddet, kallas grundvaccination och består av en eller två sprutor. Djuret måste vara id-märkt och minst tolv veckor gammalt för att få denna vaccination, som ska göras med godkänt vaccin. Efter grundvaccinationen måste du vänta 21 dagar innan du reser med djuret.

EU-pass för sällskapsdjur

Djur som reser mellan EU-länder ska ha pass, som du skaffar hos din veterinär. Om du ska köpa ett djur i utlandet, ber du säljaren att ordna ett pass hos sin veterinär. Passet är en värdehandling, om det kommer bort eller förstörs måste du skaffa ett nytt. Du får inte själv föra in uppgifter om djuret i passet, men du kan ändra din adress eller lägga till en ny ägare. I passet ska veterinären notera utförda behandlingar. Innan nya uppgifter om behandling förs in i passet, ska veterinären kontrollera att djurets identitetsmärkning stämmer med det nummer som finns i passet. Samtidigt får du en kontroll av att djurets märkning fortfarande är läslig.

Särskilda krav för djur som reser utan ägaren

Djuret får resa samma väg som ägaren inom fem dagar. Om du och ditt djur ska resa till samma plats men inte kan åka samtidigt, bör du boka djurets resa inom fem dagar före eller efter din egen resa. Djuret ska då ha tre dokument med sig: