Advokatens roll i affären

Proceduren vid köp av fastighet i Spanien är inte komplicerad om man gör det på rätt sätt. Eftersom mäklarens primära uppgift i Spanien är att sammanföra köpare och säljare utan att djupare gå in på olika juridiska frågor angående bostaden, så klarar du normalt inte av att göra ett fastighetsköp utan en advokat vid sin sida.
Kom ihåg att alla dokument som är aktuella vid ett köp är på spanska. Det är nästan omöjligt för dig som privatperson från Sverige och utan kunskaper i spanska att vara helt säker på att affären görs korrekt. Vi rekommenderar därför att du som köpare anlitar en opartisk advokat som företräder dig genom hela köpprocessen. Advokaten hjälper dig också att ansöka om ett spanskt personnummer (NIE-nummer) och att öppna ett konto i en spansk bank. Utan dessa två saker kan du som utlänning inte köpa en bostad i Spanien. Genom att anlita en advokat och ge hen en fullmakt för alla moment i en fastighetsaffär, kan du lugnt luta dig tillbaka och låta advokaten sköta alla papper som behöver skrivas under ända fram till den dag du blir lagfaren ägare. Säljaren har också nästan alltid en advokat och de två samarbetar genom hela affären. Vidare ser advokaten till att du får nya kontrakt med el- och vattenbolag samt att dessa räkningar skickas till din bank för autogirobetalningar (domiciliación).
Vi har under många år upparbetat en nära kontakt med de bästa och mest seriösa advokatkontoren på Costa del Sol. Våra kunder har mycket positiva erfarenheter och med den erfarenheten kan vi nu hjälpa dig med att få kontakt med någon av dessa advokater. Dessutom kan du vara lugn vad gäller språket – de pratar svenska!

Detta är några viktiga saker som din advokat kontrollerar och gör för dig: