Renovera med Rotavdrag

När du har köpt din drömbostad i Spanien uppkommer ofta en fråga. Behöver bostaden en uppdatering eller till och med en renovering av till exempel kök eller badrum.

En renovering kan vara allt från att byta en enskild kran till att riva ut och byta ut hela köket. Det kan också innebära att riva väggar för att skapa en mer öppen planlösning, bygga fler rum så att hela familjen får plats, installera ny AC eller bygga den perfekta terrassen för sommarens grillkvällar. 

Låt oss hjälpa dig att anlita en svensk byggnadsfirma på Costa del Sol som kan göra alla de renoveringar och ombyggnader som du önskar samt också ansöka om rotavdrag för detta.

ROT och RUT

Visste du att du kan få Rot och Rut avdrag på din spanska fastighet precis som i Sverige? ROT-avdrag innebär i praktiken att den som äger en fastighet belägen inom EU kan, delvis på Skatteverkets bekostnad, renovera sin bostad. Som krav för detta gäller bland annat att bostaden ska vara belägen inom EU och att byggaren som anlitas för att utföra arbetet är godkänd för F-skatt samt att bostadens ägare är skattskyldig i Sverige. De flesta svenskar som renoverar enligt reglerna för ROT torde anlita antingen en svensk byggfirma som är verksam i Spanien eller en spansk byggare som lärt sig hur ROT fungerar. I princip är det ingen skillnad gentemot en svensk ombyggnation/renovering. Reglerna är desamma vare sig bostaden är belägen i Sverige eller i Spanien.

RUT-avdrag innebär att den som utnyttjar (inte nödvändigtvis äger) en bostad, kan på Skatteverkets bekostnad få hushållsnära tjänster utförda i sin spanska bostad. Det kan gälla städning, trädgårdsarbete, reparation av vitvaror, datortjänster med mera. Precis som med ROT-avdraget krävs att den som får hjälpen ska vara skattskyldig i Sverige.