Visst har vädret och klimatet en del med intresset för Spanien att göra. Ett bra klimat gör det lättare att leva och man blir gladare i ett varmare klimat än i ett kallt. Det sägs ofta att ett lands klimat och livsstil har en klart påverkbar effekt på människors hälsa. För äldre människor med slitna kroppar är det en stor lättnad att inte ha så stora svängningar i temperaturen. Det är inte bra för en gammal kropp att gå från en centraluppvärmd lägenhet i Stockholm med 22 grader varmt, ut i 10–15 graders kyla, det är läkare helt överens om.
Kostvanorna är en ytterligare anledning till att många mår så bra i Spanien. Den så kallade medelhavsdieten, som består av grönsaker, fisk, bröd, olivolja och rött vin, är numera ganska allmänt accepterad som en av de mest hälsosamma i världen. För personer som lider av astma eller reumatism är Spanien rena himmelriket. Liksom för alla som ofta får förkylningar, lunginflammation eller lider av bronkit.
Att vakna på morgonen och nästan alltid se en blå himmel och en lysande varm sol är inte så dumt för välbefinnandet. Mentalt sett är det viktigt att inte behöva dra på sig vinterkläderna varje gång man ska ut och handla eller göra något annat ärende. I Spanien promenerar man mycket mer än i Sverige. Varför? Jo, naturligtvis för att det är ett behagligt promenadväder och man klär sig på ett lämpligt sätt. I Sverige går många pensionärer bara ut på vintern för att göra det allra nödvändigaste. Man går mellan bostaden och bilen, mellan bilen och arbetet/ affären eller mellan buss/tunnelbana och bostaden.
Spanien tillhör inte något av de utpräglade lågskatteländerna för svenska pensionärer. Detta till trots så kommer en svensk pensionär som flyttar till Spanien att få mer i plånboken varje månad. Lägg därtill lägre levnadsomkostnader och ekvationen kan bli riktigt angenäm. Dessa fördelar erhåller du vid en permanent flytt till Spanien:
Från och med 1 februari 2007 går att få uppskov på reavinstskatten vid fastighetsförsäljning även om ersättningsbostaden ligger i Spanien eller i annat EU-land. För en svensk pensionär som flyttar till Spanien skapar detta möjligheter. Vid försäljning av den svenska fastigheten inför en emigration tillåts nu alltså uppskov i Spanien på precis samma sätt som tidigare gällt inom Sverige.
Beskattning enligt ovan bygger på rådande dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Spanien och förutsätter att emigration skett varvid du saknar väsentlig anknytning till Sverige. Undantag från ovanstående regler förekommer, bl a beroende på medborgarskap.
Spanien tillhör EU/EES och därmed har du enligt EU:s regelverk rätt till sjukvård i det nya bosättningslandet. Du måste ha ett intyg från svensk försäkringskassa och för att få detta intyg krävs att du lyfter ålders- eller premiepension. Uttag av ålders- eller premiepension sker normalt från 65 års ålder men s k förtida uttag kan ske och lägsta ålder för detta är just nu 63 år. Genom att lämna in intyget till Spaniens motsvarighet till Försäkringskassan är du enligt EU:s regler berättigad till sjukvård i Spanien. Du måste då vända dig till en läkare eller annan vårdpersonal som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i Spanien. Detta medför alltså att du omfattas av Spaniens sjukvårdssystem vilket innebär att du vid tillfälligt besök i annat
EU-land (t.ex Sverige) måste kunna uppvisa Europeiska sjukförsäkringskortet varvid du har rätt till nödvändig akutsjukvård under vistelsen. Observera att det är läkaren som avgör och godkänner att det rör sig om akutsjukvård, inte du själv.