Påsk i Spanien

Påsken är den största av alla spanska helger. Den firas på Costa del Sol och runtom i landet med välbesökta och storslagna processioner på gatorna. Ett slags levande ”folkligt” passionsdrama, där det fortfarande är kö på villiga bärare av de religiösa tronerna. Firandet av påskveckan – på spanska Semana Santa – i Sevilla anses av många vara det mest magnifika i hela Spanien. Men Málaga kommer inte långt efter, och om man frågar Málagabor har man inget att avundas Sevilla.

Den som kommer till Spanien under Semana Santa kan helt enkelt inte undgå att märka detta. Under hela påskveckan anordnas dag för dag i tusentals byar och städer en fascinerande religiös gatuteater som organiseras av speciella sällskap ”cofradías” – religiösa brödraskap.

Konkurrensen är hård bland medlemmarna om att få äran att vara med och bära de värdefulla religiösa figurerna i processionståget. Det krävs ibland flera dussintals bärare av de tunga tronerna med de olika bibliska gestalterna. Och det måste bli täta pauser, som bestäms av bärarlagets ledare, genom att han klingar i sin klocka. De tyngsta figurerna på sina troner väger 6 ton och bärs av 100 män.
Semana Santa inleds på Palmsöndagen, då folk står utanför kyrkorna och väntar på Kristusgestalten med stora palmblad i händerna.
Den sorgligaste processionen är naturligtvis på långfredagen, då man hör ett ödesmättat trumdunk och förstämda trumpeter. Ett långt tåg av botgörare i svarta dräkter och huvor ger ett nästan kusligt intryck hos den som upplever den spanska påsktraditionen för första gången.
På påskdagen äger den mest hoppfulla processionen rum med smattrande trumpeter och en färggrant klädd Kristusfigur.
Utmed processionsvägen står massvis med folk kantade på trottoarerna och väntar i timmar för att få se en skymt av tåget, som hälsas med smattrande applåder.