Hva er et NIE-nummer?

Et NIE-nummer er en form for identifikasjonsnummer eller skattenummer som trengs i Spania hvis du ikke er spansk statsborger. NIE nummer står for «Número de Identificación de Extranjero».

Å ha NIE-nummer er et krav for å kunne åpne bankkonto, kjøpe eiendom, signere ulike avtaler for eksempel for strøm og vann, kjøpe bil m.m. Når du har fått et NIE nummer er det gyldig for resten av livet, tidligere var det gyldig i 3 måneder, men det er ikke lenger tilfelle.

Du kan søke om NIE-nummer hos politiet i Spania, eller ved en spansk ambassade eller konsulat utenfor Spania. När du ansöker om ett NIE-nummer via en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat måste du vänta ungefär 1-3 veckor på att få ditt NIE-nummer. Det enkleste er å søke om NIE-nummer på stedet. Kontakta oss så hjelper jeg deg videre med å søke om ditt NIE-nummer.

Semana Santa inleds på Palmsöndagen, då folk står utanför kyrkorna och väntar på Kristusgestalten med stora palmblad i händerna.

Den sorgligaste processionen är naturligtvis på långfredagen, då man hör ett ödesmättat trumdunk och förstämda trumpeter. Ett långt tåg av botgörare i svarta dräkter och huvor ger ett nästan kusligt intryck hos den som upplever den spanska påsktraditionen för första gången.

På påskdagen äger den mest hoppfulla processionen rum med smattrande trumpeter och en färggrant klädd Kristusfigur.

Utmed processionsvägen står massvis med folk kantade på trottoarerna och väntar i timmar för att få se en skymt av tåget, som hälsas med smattrande applåder.